Trager (Houding- en bewegingseducatie)

Nek massage Frank Mauritz Trager

Houding & Beweging

Soepel, licht en gemakkelijk bewegen

Als je als volwassene ziet hoe gemakkelijk, licht en vrij de meeste kinderen bewegen, kun je zelf ook naar dat gevoel verlangen. Maar niet voor iedereen is soepel bewegen zo vanzelfsprekend.

Dat wij als volwassenen stroever en beperkter bewegen, komt niet alleen door oorzaken zoals slijtage of ouderdom. Ook door stress, belastende houdingen, operaties, ongelukken, ziekte of te weinig bewegen wordt je lichaam stijver en beperkter.

Met de Trager-methode kun je door oefeningen, massage en aanraking weer in contact komen met je oorspronkelijke manier van bewegen en voelen. Je voelt weer hoe het ook kon; vrijer, natuurlijker en gemakkelijker. Door te ervaren hoe moeiteloos en vloeiend bewegen kan zijn worden oude, beperkende patronen overschreven.

Beter voor jezelf leren zorgen door het overschrijven van oude patronen

De Trager-methode is genoemd naar z’n bedenker, de Amerikaan Milton Trager (1908 – 1997). Hij noemde zijn werk zelf ook wel psychofysieke integratie vanwege de verbinding tussen de fysieke structuur van je lichaam en je onderbewustzijn.

Het Trager-werk is erop gericht om het onbewuste te bereiken en dat daarna weer bewust te krijgen. Veel beperkende houdingen en bewegingen worden namelijk onbewust in stand gehouden. Vaak gaat onze normale bewuste aandacht bij pijn, stijfheid of bewegingsbeperkingen uit het aangedane deel van je lichaam weg.

Dat helpt op de korte termijn om minder pijn te voelen, maar op de lange termijn zorgt het juist voor meer problemen. In die verlaten of vergeten delen van je lichaam kunnen de beperkende bewegingspatronen zich steeds meer verankeren.Er lijkt dan geen andere keuze meer te zijn.

Daarom staan bij de Trager-methode de bewegingen in het teken van het nieuwsgierig waarnemen van het nieuwe gevoel: het gevoel dat je krijgt als alles op een vrijere en meer harmonieuze manier functioneert. Oude patronen worden overschreven en een nieuwe, meer ontspannen bewegingsdynamiek wordt gevonden.

“How can it be easier?”

Voor wie?

Vrijer en meer moeiteloos bewegen

Tijdens een sessie wordt gebruik gemaakt van golvende ritmische bewegingen, lichte stretches en compressies die zacht en prettig aanvoelen. Dat spreekt het oorspronkelijke en natuurlijke bewegingsgevoel aan dat iedereen in zich heeft. Als cliënt begin je dan te experimenteren met het idee dat het mogelijk is zelf ook alle lichaamsdelen vrijer, moeitelozer en soepeler te bewegen.

 

De Trager-methode is geschikt voor mensen met:

 • spanningsgerelateerde pijnklachten
 • chronische ziekten
 • aangeboren fysieke beperkingen
 • pijn of bewegingsbeperkingen na een ongeluk of operatie
 • kanker of de gevolgen van kanker
 • auto-immuunziektes zoals SLE, MS, fybromyalgie of andere reumatische aandoeningen
 • leeftijdsgebonden klachten zoals Parkinson, immobiliteit of valangst
Frank-Mauritz

over frank

Op een dieper niveau ontspannen

Met ruim 20 jaar ervaring in massage, trauma en bewegingsadvies help ik je graag om zowel fysiek als mentaal meer ruimte en ontspanning te ervaren. Pijn, stress en spanning zijn niet altijd zomaar even op te lossen. Het kan soms een zoektocht zijn om te ontdekken of je klachten fysiek, mentaal of beide zijn. Door op een dieper niveau te ontspannen en te resetten, zorg je niet alleen nu, maar ook op de lange termijn voor je lichaam en je geest.

prijzen

Trager Methode Tarieven

Of je nu eenmalig kennis wilt maken om te ervaren hoe Trager werkt of liever het effect van een serie sessies wilt ervaren; je kunt individueel bij me terecht in de praktijk.

Tarieven individuele sessies:

 • 30 minuten: € 48,-
 • 45 minuten: € 65,-
 • 60 minuten: € 86,-
 • 75 minuten: € 106,-
 • 90 minuten: € 118,-

Kennismakingssessie met intake van 90 minuten: € 118,-

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een deel van de sessies, DSW,ASR en CZ helaas niet. Overleg eventueel van tevoren over het tarief als je een minimum inkomen hebt en geen vergoeding.

Wees welkom om contact op te nemen voor overleg of een afspraak.

Frank Mauritz Armmassage

afspraak maken
OF OVERLEGGEN?