Stress- & Trauma bij (zorg-) professionals

dokters operatie

stress en trauma

Zorg of hulpverlening kan ingrijpend zijn

Als je in de zorg of hulpverlening werkt, weet je als geen ander dat stress, angst en trauma’s bij het leven horen. Of het nou om huiselijk geweld gaat, verkeersongelukken, of brand; jij zorgt met je werk voor de ondersteuning van mensen die dat nodig hebben.

Soms maak je best ingrijpende dingen mee in je werkzaamheden en dat gaat je niet altijd in de koude kleren zitten. Hoe ga je dan zelf om met die stress en de traumatische ervaringen? TRE helpt om duurzaam te ontspannen en te resetten bij stress of trauma in je werk.

Of je nou te maken hebt met actuele stress of juist van langer geleden; je lichaam reageert op verhoogde stressniveaus door je spieren aan te spannen. Niet alleen de oppervlakkige spieren, maar ook de meer dieper gelegen spieren zoals de psoas. Vaak gebeurt dat allemaal vrij onmerkbaar, je lichaam doet dit om het probleem op te vangen en verder te kunnen. Totdat je last krijgt van pijn, ziekte, vermoeidheid of ander ongemak. Die klachten kunnen dan overweldigend zijn of juist zeurend op de achtergrond.

Neurogene tremoren

Natuurlijk ontladingsmechanisme

TRE, oftewel Tension Releasing Exercises, is een reeks fysieke oefeningen die onbewust het trillen van je spieren activeert. Door dat trillen help je je lichaam om diepe spierspanning los te laten. Je leert je natuurlijke ontladingsmechanisme zelf te activeren waardoor spanning vrijkomt en je zenuwstelsel kalmeert.

Je kent dat schudden of trillen vast wel. Denk maar aan trillende handen of benen als je heel erg geschrokken bent. Of denk aan huisdieren die schokken als ze bijkomen na een operatie. Dat schudden en schokken is een natuurlijk mechanisme van het zenuwstelsel wat we helaas als volwassen mensen zijn gaan onderdrukken. We hebben geleerd dat trillen een teken van zwakheid is en dát moet je verbergen.

Maar als je fysiek steeds maar in de stressmodus blijft staan, gaat het uiteindelijk fysiek of mentaal mis. Je wordt moe, geïrriteerd of krijgt allerlei fysieke klachten.

Gelukkig kun je leren om dat onbewuste trillen (ook wel neurogene tremoren genoemd) zelf alsnog te activeren.

Zo gemakkelijk als we spanning op kunnen bouwen, zo gemakkelijk is het lichaam ook in staat om die spanning weer los te laten.

Voor welke beroepen is TRE geschikt?

TRE is een laagdrempelige manier om met stress en trauma om te gaan wat de oorzaak van die stress ook is.

Of je nou verpleegkundige op de IC bent, telefonisch medewerker bij een nooddienst, een militair met uitzendervaring of wijkagent bent; TRE kan je ondersteunen om spanning fysiek los te laten. 

Als je de TRE-methode leert, leer je als eerste stap een eenvoudige serie fysieke oefeningen. Die oefeningen brengen op een veilige manier het natuurlijke mechanisme van trillen en schudden op gang. De oefeningen worden zorgvuldig begeleid zodat het fysiek of mentaal nooit te veel wordt. Daarnaast leer je hoe je de methode uiteindelijk ook zélf thuis kunt doen en veilig kunt reguleren.

Frank-Mauritz

over frank

Op een dieper niveau ontspannen

Met ruim 20 jaar ervaring in massage, trauma en bewegingsadvies help ik je graag om zowel fysiek als mentaal meer ruimte en ontspanning te ervaren. Pijn, stress en spanning zijn niet altijd zomaar even op te lossen. Het kan soms een zoektocht zijn om te ontdekken of je klachten fysiek, mentaal of beide zijn. Door op een dieper niveau te ontspannen en te resetten, zorg je niet alleen nu, maar ook op de lange termijn voor je lichaam en je geest.

gewerkt voor

afspraak
maken?

Maak een afspraak om te overleggen over de mogelijkheden.